Узроци и решења за загревање хидрауличних мотора

- 2021-11-16-

Хидраулични моториа хидрауличне пумпе су два најважнија извора топлоте у хидрауличким системима. Хидраулични мотор је актуатор, који углавном врши ротационо кретање, што је процес претварања енергије притиска у механичку енергију. Хидраулична пумпа је процес претварања механичке енергије у енергију притиска, која треба да обезбеди извор притиска за цео хидраулични систем. Данас анализирамо проблем загревања хидрауличних мотора. Грејање је неизбежно у целом хидрауличном систему, али грејање мора бити строго контролисано. Као што назив говори, топлота је губитак енергије, односно, много енергије се директно претвара у топлоту када се обавља бескорисни рад. Односно, под истим условима рада, што је озбиљније грејање хидрауличног мотора, то су лошије перформансе хидрауличног мотора.хидраулични моторје, а општа механичка ефикасност је нижа. Због тога, приликом пројектовања хидрауличног мотора, статички баланс притиска и коефицијент механичког трења треба да буду што је могуће мањи, тако да се механичка ефикасност може побољшати што је више могуће, а хидраулични мотор неће стварати озбиљну топлоту. Међутим, неизбежно је да хидраулични мотор генерише топлоту током рада.


Могу постојати два фактора који одређују загревањехидраулични мотор, односно радни притисак и радна брзина. Генерално, што је већи притисак и брзина, то ће бити озбиљније загревање хидрауличног мотора.


Генерално, радна температура уља одхидраулични моторитреба контролисати испод 70а„ƒ колико год је то могуће. Ако је превисок, мора се користити систем за хлађење. Уобичајени системи за хлађење су водено хлађени и ваздушно хлађени, а ефекат воденог хлађења је бољи. Што је боља контрола загревања хидрауличког система, то је боља стабилност хидрауличког система и неће бити проблема са хидрауличним компонентама.

хидраулични мотори